Foranderlig humle
Længde: 10-18 mm (dronningen er størst, hanner og arbejdere er mindre)
Vægt: 0,5-1 g
Levetid: 1 år, dronninger dog 2 år.
Føde: Nektar
Levested: Danmark
Hvorfor er den truet?: Engang fandtes foranderlig humle i hele Danmark. I dag findes den kun nogle få steder. Den vil gerne bo i store, åbne områder med mange blomster. Engang gik der mange steder store dyr og græssede. Vilde hjorte eller køer og heste. De åd græsset så der blev plads til mange blomster. I dag er der ikke lige så mange græssende dyr og ikke lige så mange store, åbne områder med blomster til den foranderlige humle.
Hvor mange er der tilbage?: Ukendt
Foranderlig humle er en stor, pelset humlebi, med rødbrun-pels. På forkroppen er pelsen tit mere rød, mens den på bagkroppen er mere gul. Det kan godt se ud som om, den har en lillebitte rødhåret paryk på hovedet.
Foranderlig humle har pels, så den bedre kan holde varmen. Insekter er det, man kalder “vekselvarme” og kan normalt ikke selv lave varme, som vi mennesker kan. Her er humlebien helt speciel, for den kan nemlig godt lave sin egen varme! Udover at den kan holde varmen i det allertidligste forår, bruger den også varmen til at ruge på sine æg i en lille rede i en hule nede i jorden.
Vidste du, at foranderlig humle har en lang tunge? Den bruger den til at slikke sukkersødt nektar op fra bunden af blomsterne. Det er det, den lever af.
Foranderlig humle har en god lugtesans - faktisk kan den lugte på blomsterne, om der for nylig har været en anden humlebi forbi for at drikke nektaren, for så behøver den ikke spilde sin tid med at prøve at drikke fra en allerede tom blomst.