STANGSPRING
GRØFTESPRING
I mange sumpede områder, fx i Friesland i Holland og ved Vesterhavet, hang der i hundredvis af år lange stænger på husene, som man tog med og brugte, når man skulle springe over et vandløb eller lignende. Det sparede tit folk for en stor omvej.
HALSBRÆKKENDE
I starten, da man begyndte at konkurrere i stangspring, var det en ret så halsbrækkende disciplin. Atleterne brugte en lang bambusstang og landede på et tyndt lag grus. Der var ikke nogen store, fede skumpuder dengang. Man sprang dog også kun næsten halvt så højt som i dag.
KÆMPE TEKNISK SPRING
For 100 år siden var verdensrekorden kun et stykke under fire meter. Men som med mange andre sportsgrene, fx cykelløb, er materialerne blevet bedre og bedre. I dag er stængerne lavet af en speciel fiberglasblanding og er ret kostbare. Springteknikken er også blevet udviklet gennem årene og er i dag næsten en hel videnskab.
SVENSKE VERDENSREKORDER I EN LIND STRØM
Svenskerne har verdensrekorden i indendørs stangspring, men Danmark har aldrig i nyere tid vundet nogen internationale medaljer i denne disciplin. Svenske Armand Duplantis satte i 2020 først en ny verdensrekord i højdespring ved at springe 6,17 meter. Ugen efter slog han sin egen verdensrekord ved at springe en centimeter højere - og i 2023 satte han på ny en verdensrekord med imponerende 6,23 meter. Og som om det ikke kunne være nok - så forbedrede Armand Duplantis endnu engang sin egen verdensrekord, da han til OL i Paris i 2024 vandt guld med et spring på imponerende 6,25 meter!
Verdensrekorden i stangspring for mænd er sat af svenske Armand Duplantis i 2024 og er på 6,25 meter. Da han satte den, var det faktisk en forbedring af hans egne to hidtidige verdensrekorder fra både 2023 og 2020, som dengang var på henholdsvis 6,23 meter og 6,18 meter.